Gratis uitje: Het Klauterwoud en de Prehistorische Boerderij

Klauterwoud

Afgelopen week zijn we weer eens naar het Klauterwoud gefietst. Dit is een natuurspeeltuin voor alle leeftijden aan de Watersportweg in Vlaardingen op zo’n twintig minuten bij ons vandaan. Je vind er geen ingewikkelde hindernisbanen maar wel o.a. enkele leuke bruggetjes, een pontje, een speeltuin met houten toestellen en een uitkijktoren. Omdat we midden in de hittegolf zaten en ik niet het risico wilde lopen te verbranden of bevangen te worden door de warmte – en omdat mijn kinderen altijd pas laat gaan slapen – besloot ik dat we het beste in de avond konden gaan.

Klauterwoud

De zon stond al wat lager toen we onze bestemming hadden bereikt maar het was toch nog flink warm. Daarom waren we blij dat er naast de poort van het Klauterwoud een drinkfontein is aangelegd. Die was hier de laatste keer dat we er waren nog niet!

Klauterwoud

Klauterwoud

Op het terrein is voldoende ruimte om fietsen te stallen. Er is wel een toiletgebouw maar helaas kunnen we hier als gewone bezoeker geen gebruik van maken. De toiletten zitten namelijk op slot. De sleutel kan wel worden opgevraagd door bijvoorbeeld kinderopvangorganisaties en scholen. Het is jammer maar begrijpelijk. Er schijnen hier regelmatig dingen voor te vallen die niet zouden moeten gebeuren. Zo is de uitkijktoren ook al meerdere keren in brand gestoken door onverlaten. Overigens zie ik op de website staan dat de toiletten in het weekend en op woensdagmiddag wel toegankelijk zijn. Wij waren er op vrijdag.

Klauterwoud

Ik vond het opvallend rustig. Er was nog een vader met zijn dochter en er waren een paar mannen met bestuurbare autootjes aan het racen. Verder zijn we niemand tegen gekomen. Calista durfde voor het eerst door de buizen te lopen. Ook klom ze ineens in het net en wilde ze de kabelbaan uitproberen! Ze wordt ineens groot en stoer!

Klauterwoud

Klauterwoud

Klauterwoud

Klauterwoud

Zo’n kabelbaan blijft populair! Ik wil er zelf ook meestal wel een keer op springen. Zijn jullie kinderen er ook zo weg van?

Klauterwoud

Het pontje lag net aan de andere kant en dus moesten we omlopen. Maar toen we aan de andere kant kwamen lag hij dus weer aan de verkeerde oever. Zul je altijd zien!

Klauterwoud

Educatief Archeologisch Erf

Aan de rand van het Klauterwoud zagen we een mysterieuze gesloten omheining met daarop dit bord. Mijn interesse was gewekt en het leek me een goed idee om hier op zondagmiddag nog eens langs te gaan.

Educatief Archeologisch Erf

Educatief Archeologisch Erf

En zo geschiedde! Op zondag waren we er weer – dit keer dus wel in de felle zon – en nu was de poort geopend. We werden verwelkomd door een groep vrijwilligers en een ervan vertelde ons alle ins en outs over de historische boerderij (wat eigenlijk geen boerderij is want de mensen die hier woonden waren juist geen boeren!) en de Vlaardingencultuur. Ontzettend leerzaam dus!

Educatief Archeologisch Erf

Het gebouw is gemaakt door studenten op de manier en met de gereedschappen van die tijd (tussen 2900 en 2500 voor Christus) Er is heel veel bekend maar ook nog heel veel onbekend over hoe men in die tijd leefde en door het zo goed mogelijk na te doen en na te maken hopen ze tot nieuwe inzichten te komen.

Educatief Archeologisch Erf

Ook staan er verschillende kano’s op het terrein. Dit zijn replica’s uit verschillende tijdperken en deze zijn o.a. gemaakt door de meneer die ons de rondleiding gaf. Ook weer met behulp van hat gereedschap dat men destijds voor handen had.

Educatief Archeologisch Erf

Het is de bedoeling dat er een heel park gebouwd gaat worden in dit gebied. Verderop wordt er al gewerkt aan een replica van een huis dat is gevonden onder de beroemde Markthal in Rotterdam en aan een boerderij uit Spijkenisse. Het plan is dat er verschillende gebieden ontstaan die allemaal een bepaalde periode weerspiegelen. Zo zullen er niet alleen huizen en boerderijen nagebouwd worden maar ook de begroeiing zal worden afgestemd. Veel van de bomen die nu in ons land groeien zijn namelijk pas ge├»ntroduceerd toen de grens van het Romeinse rijk door Nederland liep. Ook is het de bedoeling dat je echt met de kano’s kunt gaan varen in de nog aan te leggen watertjes.

Klauterwoud

Na een heleboel informatie te hebben gekregen en een hoop te hebben geleerd keerden we weer terug naar onze fietsen. Ditmaal stond er zowaar een ijscokar bij de ingang! De ijssalon van Winzo is een begrip in Vlaardingen en omstreken en daar konden we dus niet zomaar aan voorbij lopen. De ijsjes gingen helemaal op en daarna fietsten we weer tevreden terug naar huis. Uiteraard ga ik de ontwikkelingen rondom het Educatief Archeologisch Erf in de gaten houden want dit sluit helemaal aan op mijn interesse gebied.

Vind jij archeologie ook zo interessant?

2 thoughts on “Gratis uitje: Het Klauterwoud en de Prehistorische Boerderij

 1. Karel says:

  mogge Priscilla
  ik vind het prachtig te lezen dat jullie de kinderen zo laten ravotten en leren buiten in de natuur , en natuurlijk nog mooier dat zij dat graag doen , weg van beeldschermpjes ­čÖé
  een mooi verslag in woord en beeld
  geniet de dag
  groet , Karel

 2. Pingback: 5 x Avontuurlijk wandelen met kinderen - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *