Wat ik momenteel op mijn buik plak

Wat ik momenteel op mijn buik plak
Ik kwakkel nog steeds een beetje met mijn gezondheid vandaar dat het nog weer wat stiller is hier. De zin om te bloggen is er wel en de inspiratie ook, alleen de energie ontbreekt! Best frustrerend dus. Maar met deze blogpost wil ik weer een inkijkje geven over hoe het is om de ziekte van Crohn te hebben en dat het helaas echt meer kan zijn dan wat pijn in de buik. Wanneer je mij in het dagelijks leven ziet valt het je waarschijnlijk (hopelijk) niet op maar omdat ik verschillende gaatjes in mijn buik heb waar ontlasting uit komt heb ik daar het een en ander opgeplakt zitten om de troep op te vangen. Die gaatjes zijn geopende abcessen die veroorzaakt zijn door een fistel – een gaatje in mijn dunne darm veroorzaakt door de Crohn. Omdat ik me voor kan stellen dat men hier nieuwsgierig naar is en omdat ik het zelf ook altijd erg interessant om te zien wat anderen met vergelijkbare aandoeningen gebruiken (bijvoorbeeld ook mensen met een stoma) wilde ik dit ook eens laten zien.

Fistelzakjes, post-op Coloplast

De Zakken

Dit zijn mijn favoriete zakken. Hahaha. Dat klinkt heel stom maar toch is het zo! Het zijn Coloplast Sensura Mio Post-op zakken met een luikje. Ik gebruik er twee per keer. Ze zijn flink groot dus je kunt je voorstellen dat mijn buik ook flink vol geplakt zit.

Fijn eraan vind ik het materiaal. Toen ik mijn stoma nog had had ik andere zakjes en daar kreeg ik veel huidirritatie van, zeker wanneer het zakje nat was geworden. Dat is bij deze Coloplast zakken dus niet het geval. Ook het werkluikje is heel fijn. Soms heb ik veel last van lucht en kan ik via het luikje ontluchten. En ik gebruik het ook om via deze weg het zakje een beetje schoon te spoelen op dagen dat ik de zakjes niet verwissel. Wel zo fris.

Nadelen zitten er ook zeker aan deze zakken. Zo zijn ze doorschijnend en dus niet erg discreet. En ze zitten per 5 stuks individueel verpakt in een kartonnen doos. Per 5 zakken heb je dus 6 dozen. Dat is dus al heel snel een hele berg dozen. Dat zou van mij wel anders mogen.

Eakin pastaschijven en cohesive paste

De Ringen

Met de Eakin Slims pastaschijven heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Ik heb dan ook erg aan die dingen moeten wennen. Ze beschermen de huid rondom de gaatjes in mijn buik en zitten dus tussen mijn huid en de zakjes geplakt. Ze doen hun werk goed want mijn huid herstelt altijd goed wanneer ik ze gebruik maar ze plakken dus echt als een gek. Het verwijderen kan moeilijk zijn en de plakresten zijn ook een crime om te verwijderen uit de douchebak.

Pasta

Omdat mijn buik vol littekens zit is het een beetje een hobbelig geheel geworden. De Eakin Cohesive Pasta gebruik ik om bepaalde plooien dicht te kitten zodat daar geen lekkages ontstaan.

Om mijn zakjes zo onopvallend mogelijk te dragen en alles op zijn plaats te houden draag ik tegenwoordig meestal 2 onderbroeken over elkaar. In de tweede stop ik dan mijn zakjes zodat ze niet zo “hangen” en minder opvallen. Ook draag ik altijd een hemdje onder mijn shirt. Dat kleed niet alleen af maar mocht ik lekkage krijgen dan vangt het ook de eerste troep op.

Medireva

De producten die ik gebruik voor mijn buik bestel ik via Medireva. Ook toen ik mijn stoma nog had was ik al klant bij hen. De spullen worden altijd snel geleverd. Ik heb het één keer meegemaakt dat er iets niet binnen een paar dagen geleverd kon worden en toen werd er direct telefonisch contact opgenomen met de vraag of ik misschien een alternatief nodig had. Ook is er weleens een stomaverpleegkundige bij mij langs gekomen omdat ik het echt niet meer zag zitten met de hoge output van mijn fistel en de huidproblemen die dat veroorzaakte. Ik kan ze dus alleen maar aanbevelen.

Maar natuurlijk hoop ik na de operatie binnenkort weer verlost te zijn van al deze hulpmiddelen

One thought on “Wat ik momenteel op mijn buik plak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *