Klaar voor de operatie

klaar voor de operatieAfgelopen week was ik twee keer in het IJsselland ziekenhuis te vinden ter voorbereiding op wat alweer de achtste operatie aan mijn darmen zal worden. Afgelopen vrijdag had ik een gesprek met een chirurg en maandag stond de pre-operatieve screening op het programma. Eigenlijk is nu alles in werking gezet en is het afwachten tot ik gebeld zal worden door het planbureau voor de operatiedatum.

Het gesprek op vrijdag had ik niet met mijn eigen chirurg maar met zijn collega aangezien hij juist nu op vakantie is. Laten we hopen dat hij extra energie op doet en weer uitgerust aan de snijtafel staat zodra ik erop lig! Zijn collega legde uit wat ze ongeveer met me van plan zijn.

Operatie

Het gedeelte van mijn dunne darm waar het fistel zit zal worden weggenomen. Klinkt best simpel maar de ervaring leert dat er veel verklevingen in mijn buik zitten en er zich in mijn darm allemaal gekke kronkels hebben gevormd. Het uitgangspunt is dat de boel weer helemaal open gaat (dit in tegenstelling tot een kijkoperatie) het stuk darm wordt verwijderd, de darm weer aan elkaar wordt gemaakt en dat de boel dan weer gesloten wordt. Mochten er tijdens de operatie nog complicaties ontstaan (en dat zal me eigenlijk ook niet verbazen want ik heb nu eenmaal een stomme buik) dan zal er eventueel weer een – tijdelijk – ileostoma worden aangelegd.

Helaas zal het dus nog wel even duren voordat ik aan de beurt ben. Zo’n zes tot acht weken werd mij verteld. Maar in het ziekenhuis moet je altijd geduld hebben dus ik stel me er maar op in dat het wellicht nog langer zal duren voordat ik opgeroepen word. Wel mocht ik alvast bij de anesthesiologie langs voor de pre-operatieve screening.

Pre-operatieve screening

Bij de pre-operatieve screening werd ik door vier verschillende mensen gezien. Vooraf moest ik een vragenlijst invullen met vragen over mijn gezondheid en medicijngebruik. Deze werd tijdens het onderzoek ook besproken met de verpleegkundige. Ik werd gewogen en opgemeten. Hierbij bleek trouwens nog dat ik 1,5 cm langer ben dan dat ik altijd heb gedacht. Ik ben dus 176,5 cm! Ook werd mijn bloeddruk opgemeten die natuurlijk weer eens aan de hoge kant was.

Daarna kwam er iemand van de apotheek langs om navraag te doen over mijn medicijngebruik. Nou gebruik ik momenteel alleen Prednisolon aangezien ik moest stoppen met de Humira/Amgevita naar aanleiding van de nieuwe abcesvorming in mijn buik. Dus dat was snel klaar.

Nadat ik weer even in de wachtkamer had gezeten werd ik opgeroepen door de anesthesioloog. Hier werd nog nagevraagd of ik ooit weleens problemen had gehad met narcose en hoe ik dit zelf ervaren had na mijn vorige operaties. Net zoals bij de opheffing van mijn stoma zal ik nu weer een ruggenprik krijgen voor de pijnbestrijding achteraf.

Tenslotte had ik nog een gesprek bij de verpleegkundige van de afdeling. Ik word weer opgenomen in contact isolatie wat dus betekent dat ik weer een kamertje voor mezelf heb in verband met de BRMO. Voor de operatie moet ik twee flesjes PreOp drinken, iets wat dan weer nieuw voor mij is. En eigenlijk volgt de rest gewoon de voor mij bekende weg. Voor de operatie staat ongeveer 2,5 uur gereserveerd en voor opname staat een dag of zes. Ik kan natuurlijk alleen maar hopen dat ik sneller hersteld ben dan dat, maar we moeten het maar afwachten.

Zoals ik al zei is het nu dus afwachten wanneer ik opgeroepen zal worden. Gelukkig voel ik me momenteel weer wat beter dan vorige week en ga ik dus gewoon mijn best doen om er een leuke zomer van te maken.

6 thoughts on “Klaar voor de operatie

 1. Kirsten Mamagisch says:

  Nou, het houdt je lekker van de straat. Maar op zich wel fijn toch, dat je niet nu midden in de vakantie wordt geopereerd? Is straks wellicht wat makkelijker met opvang voor de kids enzo omdat ze dan naar school gaan?

  Ik hoop voor je dat het meevalt, en als het tegenvalt dan is het maar zo. Want daar doe je helaas dan toch niet meer zoveel aan!

  • Priscilla says:

   Nou ik had het liever in de vakantie gehad. Dan konden de kinderen gewoon een weekje bij opa en oma zonder dat ze op tijd gehaald en gebracht moeten worden en dan had ik ze hopelijk na de vakantie weer meteen zelf kunnen brengen. Maar ja je kunt alles plannen van te voren maar het loopt toch altijd anders!

 2. Pingback: Weekoverzicht 22-7 t/m 28-7 2019 - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *