Bijbloggen 6

bijbloggen

Ik zat weer even in een flinke dip. Ik wil het noodlot natuurlijk niet tarten maar ik denk toch dat ik daar nu weer uit omhoog aan het kruipen ben. Dus; Joehoe, daar ben ik weer! Ja, ik vind die mensen die altijd wat hebben ook zo vervelend dus ik neem het je niet kwalijk als je afhaakt.. dat gezeur!! Daarentegen zijn er ook mensen die tientallen jaren dezelfde soap volgen dus mocht je nou wel willen weten wat er nu weer aan de hand was lees dan vooral even door.

Na vorige week zaterdag zo’n leuke dag te hebben gehad in het Gemeentemuseum in Den Haag werd ik zondag toch weer niet zo lekker. Net zoals zovaak begint het dan met veel geborrel in mijn buik en vermoeidheid. Ook produceert het fistel dan meer en krijg ik vaak “waterzakken” Dit is iets dat eigenlijk precies is zoals het klinkt; veel waterige troep die via het fistel in mijn fistelzakjes terecht komt. Dit is altijd een teken dat er iets niet helemaal goed gaat van binnen.

Op maandag merkte ik dat er weer een abces bezig was in mijn buik want er zat een bobbel. Het deed super veel pijn en ik kon amper op of neer. Ik wist eigenlijk wel dat het open zou gaan aangezien mijn huid daar helemaal strak stond en wit was, terwijl het gebied er omheen juist warm en rood was. Maar de plek zat onder mijn fistelzakje dus ik kon het niet continu in de gaten houden. En omdat ik een gevoelige huid heb verwissel ik de zakjes bij voorkeur niet dagelijks wanneer dit niet nodig is.

Toen ik op woensdag eindelijk de energie en de moed had gevonden om te douchen en het zakje eraf te halen schrok ik toch wel, ondanks dat ik mezelf vooraf had voorgenomen om koelbloedig te blijven. Ik had namelijk het idee dat de pijn ondertussen wat was afgenomen en ik kon me in ieder geval iets makkelijker bewegen dan de voorgaande dagen. Daaruit trok ik de conclusie dat het abces open was gegaan. En dat was ook zo. Onder het fistelzakje zat een nieuw gat met een doorsnede van toch wel zo’n drie centimeter!

Het afgelopen half jaar heb ik twee keer eerder spontaan een gaatje – ook vermoedelijk veroorzaakt door een abces – in mijn buik gehad maar die waren veel kleiner, een halve centimeter maximaal. Dit nieuwe gaatje was toch echt wel een gat te noemen. Zo’n groot gat had ik niet verwacht. Ik nam contact op met het ziekenhuis. Ik werd enigszins gerust gesteld want zolang ik geen koorts had en ik me binnen 2 dagen weer een stuk beter zou voelen was het oké. Gelukkig verliep het ook zo. Op dinsdag voelde ik me nog zo zwak dat ik amper de trap op en af kon zonder flauw te vallen maar op vrijdag voelde ik me gelukkig al weer 75% mezelf en kon ik weer een stukje wandelen met de draken. De status van mijn gezondheid is echt een soort wilde achtbaanrit met veel ups, downs en loopings.

De pijn is nu gelukkig ook weer een stuk minder. Want dat was haast niet te doen. Ik kon mijn linkerkant amper bewegen. Omdat ik de ziekte van Crohn heb mag ik ook veel pijnstillers niet slikken waardoor ik enkel paracetamol kon gebruiken. En dat doet sowieso nooit zoveel voor mij.

Toch was dit niet dezelfde plek waar ik een paar weken geleden nog zo’n last van had. Deze nieuwe plek zit namelijk een stuk lager. Het is net of het fistel zegt; “O je gaat mij laten verwijderen? Dan gooi ik eerst nog even alle remmen los!”

Ik hoop nu natuurlijk dat dit het laatste was voordat ik geopereerd ga worden (Een operatiedatum is helaas nog steeds niet bekend) En dat de resterende vier weken van de zomervakantie gewoon wel weer opgevuld kunnen worden met leuke dingen. Niet dat je de kinderen hoort klagen hoor want die hebben helemaal geen moeite met lekker veel uitslapen, luieren, rommel maken en schermtijd!

De afbeelding bovenaan deze blogpost is afkomstig van Pixabay

4 thoughts on “Bijbloggen 6

 1. Wendy says:

  Oh…. wat vervelend. Mijn zoon heeft voedsel allergie. En gebruikt nu capsules probiotica. Wat hem erg goed helpt. Reageert veel minder op voedsel en kan meer eten. Zou probiotica ook kunnen helpen bij de ziekte van crohn???

  • Priscilla says:

   Ja zeker zou dat kunnen helpen bij de ziekte van Crohn. Ik heb er al vaker over gehoord. Maar mijn Crohn is nu rustig wordt mij telkens verteld. Alleen omdat er een fistel zit wat wellicht door een vorige opstoot van de Crohn veroorzaakt is blijven er abcessen bij komen. Dit kan alleen nog operatief verholpen worden door het stuk darm waarin het zich bevindt weg te nemen. We hebben een tijdje met medicijnen geprobeerd maar helaas reageert het daar niet op.

 2. shivatje says:

  Klagen kan ook een verwerking zijn. En zeker zoals jij die door wilt gaan. Dan is het geen klagen of medelijden zoeken maar gewoon even alles kwijt willen.
  Veel sterkte

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *