Bijbloggen 3

bloggen

Wat heb ik de afgelopen weken vaak gedacht; ik wil weer bloggen! En nu is het dan eindelijk weer zover. In november liet ik voor het laatst weten hoe het met me ging. Het ging toen niet goed, ik voelde me vreselijk. Ik had overal pijn en het was iedere keer weer een gevecht om de dag door te komen. Misschien heb ik dat niet met zoveel woorden gezegd toen, maar nu ik er aan terug denk realiseer ik me wel dat het zo was.

Ik schreef toen dat ik een MRI had gehad en dat ik daar de uitslag van zou krijgen. Die uitslag was als verwacht; er was actieve Crohn aangetroffen in mijn dunne darm. Na dat gesprek bij de Maag Darm Lever arts heb ik een aantal onderzoeken gehad en op 21 december ben ik uiteindelijk gestart met het spuiten van Humira. Dit is een medicijn dat ik iedere twee weken zelf moet injecteren. Veel mensen ervaren dit als een goed werkend medicijn. Echter kan het enige tijd duren voordat ik echt effect ervan ga merken.

Helaas ging het die week van kerst toch mis. Ik hield ineens niet meer binnen en had hele heftige krampen in mijn buik en ook zoveel last van mijn rug erbij. Ik voelde me net een hoopje botten en kon niet meer lekker zitten of liggen. Alles deed pijn. Vervolgens ging het weer een paar dagen goed en op kerstavond hebben we zelfs nog gegourmet zonder dat ik ergens last van had. Maar toen we met kerst uiteten gingen ging het wéér mis. De krampen waren niet te doen en het werd ook niet meer beter. Ik nam contact op met de Maag Darm Lever verpleegkundige en kreeg prednison voorgeschreven.

Ik heb enorm veel profijt gehad van de prednison. De pijn die ik over mijn hele lichaam had – zoals in mijn rug – verdween en ook de sterretjes die ik iedere keer als ik opstond zag waren ineens weg. Ik liep de eerste avond ineens drie keer de trap op zonder uitgeput te zijn. Ik kan je vertellen dat ik niet eens meer weet wanneer ik dat voor het laatst deed, als ik het al ooit eens had gedaan!

En toch, dat eten ging nog steeds niet helemaal lekker. Brood ging in het begin nog wel maar het avondeten bleef toch telkens mis gaan. En de laatste tijd gaat brood dus ook niet meer. Omdat ik sinds afgelopen zomer 10 kilo ben afgevallen en dat dus niet de bedoeling is (ik weeg nu maar een kilo of 50) schoot ik wel een beetje in de stress. Ik ben nu zoveel mogelijk “vloeibare” dingen aan het eten zoals vla, yoghurt, gepureerde soep om zo toch wat binnen te krijgen.

In de ochtend en vroege middag voel ik mij momenteel dus best oké en heb ik gelukkig geen pijnlijk lichaam. Maar in de namiddag verander ik meestal weer in een zielig vogeltje met veel kramp in mijn buik en vrijwel altijd moet ik toch nog overgeven. Later deze week heb ik weer een afspraak bij de MDL arts. Het is dus maar weer afwachten hoe het verder zal gaan verlopen.

De afbeelding bovenaan deze blogpost is afkomstig van Pixabay

4 thoughts on “Bijbloggen 3

  1. Carolien says:

    Mmh niet zo leuk meid! Hoop echt dat je je snel beter gaat voelen. En wat apart dat je er in de ochtend weinig last van hebt en het in de middag ineens komt opzetten. Hopelijk kunnen ze er iets aan doen! Doe je rustig aan? Liefs, Carolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *