Tips voor een (bijna) gratis moestuin

Tips voor een (bijna) gratis moestuin

Moestuinieren is hartstikke leuk en leerzaam, zeker ook voor kinderen! Het mooie is dat het helemaal niet veel hoeft te kosten. Omdat dit het perfecte weekend is om buiten in de tuin aan de slag te gaan deel ik vandaag mijn tips voor een bijna gratis moestuin, zodat als je nog niet bevangen was door het moestuinvirus, je misschien toch eens gaat overwegen om er een te starten!

1. Waar haal je je zaadjes vandaan?

De afgelopen jaren heeft Albert Heijn natuurlijk ieder jaar de welbekende moestuintjes acties gehad waarbij je gratis zaadjes kon verzamelen. Helaas zijn ze daar dit jaar vanaf gestapt! Maar niet getreurd want het kan natuurlijk nog makkelijker. Je kunt je zaadjes gewoon halen uit de producten die je toch al gebruikt. Zo haalde ik al eens de zaden uit een pompoen die ik voor Halloween had gekocht. En met succes want het jaar erna had ik mijn eigen gekweekte pompoen staan. Dit jaar ga ik het proberen met een flespompoen waar ik soep van had gemaakt. Maar ook bij een wellicht allerdaagser product zoals tomaten kun je dit principe prima toepassen. Ik sneed een snoeptomaatje in plakjes, legde deze in een klein bakje met aarde en kweekte een overvloed aan tomatenplanten. En wist je dat je bijvoorbeeld ook een overgebleven teentje knoflook kunt planten? Hier groeit dan weer een nieuwe bol uit. Dit duurt overigens wel een hele tijd maar als je ze nu plant kun je ze volgend jaar oogsten.

2. Een moestuin opstarten

Je kent vast wel die plastic bakjes waar je druiven in kunt kopen. Deze zijn heel erg handig wanneer je een moestuin op wilt starten. Dit is een – gratis – minikasje voor de babyplantjes. Hierin hebben ze het lekker warm en het water verdampt minder snel. Ik zaai mijn plantjes meestal voor in bakjes gemaakt van lege toiletrolletjes. Deze kun je makkelijk maken door ze te halveren en vervolgens in te knippen en te vouwen zodat er een bakje ontstaat. Hier doe je een beetje aarde en je zaadjes in. Er passen zo’n 6 tot 8 van deze potjes in zo’n minikasje.
Veel plantjes vinden het fijn om in de vensterbank alvast wat te groeien voordat ze naar buiten gaan, maar radijsjes, peentjes en andere wortelplantjes kun je beter niet voorzaaien. Deze kun je beter meteen buiten op de goede plek zetten omdat de worteltjes anders beschadigd kunnen raken en ze minder goed zullen groeien.

Tips voor een (bijna) gratis moestuin

Dit is de bloem van de lente ui. Ik heb worteltjes van de lente ui die ik vorig jaar in een gerecht had verwerkt herplant en daar is een nieuwe lente ui uitgegroeid.

3. Naar buiten

Je kunt nadat de IJsheiligen geweest zijn (dit is half mei) je plantjes naar buiten verplaatsen want dan is de kans dat er nog nachtvorst komt – waardoor je plantjes zouden kunnen bevriezen – vrijwel nihil. Je kunt overigens ook heel goed op je balkon – in bakken – een moestuintje aanleggen. Misschien gaat dit nog wel beter omdat er waarschijnlijk een stuk minder ongedierte zoals slakken zal zijn dan bijvoorbeeld bij mij in de tuin. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met hoeveel ruimte een plant nodig heeft om te groeien. Tuinkers heeft bijvoorbeeld heel weinig ruimte nodig en groeit ook erg snel, maar voor een komkommerplant zul je meer ruimte moeten creëren. Ik heb ooit een komkommerplant in een oude autoband gehad en dat ging als een speer. Je kunt natuurlijk ook een metermoestuin kopen, zoals ik vorig jaar deed. Deze heb je meestal al voor €15,- in huis. Maar je kunt ook makkelijk zelf iets in elkaar knutselen met stenen of hout.

Zoals je boven aan dit stukje kunt zien heb ik ook kruiden in pot staan. Deze staan bij mij in de keuken, voor de foto had ik ze even naar buiten gehaald. Alleen de bieslook en de tijm staan in de tuin; dit zijn sterkte planten die alles – vorst, slakken – lijken te overleven. Aanraders dus voor wanneer je makkelijke eetbare planten wil die niet veel aandacht vragen.

4. Mag het toch iets kosten?

Dan wil ik je als tip meegeven om de aanbiedingen van Lidl en Aldi in de gaten te houden, mochten deze supermarkten een filiaal bij jou in de buurt hebben. Lidl heeft ieder voorjaar een uitgebreid assortiment aan zaden vanaf 19 cent per zakje. En in het voorjaar verkopen beide winkels vaak mooie planten, maar dan een stuk goedkoper dan dat je ze in het tuincentrum zult vinden. Ze zijn wel erg populair dus zorg dat je er snel bij bent wanneer je iets ziet dat je graag wilt hebben.

Ik vind het zelf altijd super leuk om te zien hoe alles groeit en ben erg trots wanneer er iets is dat we kunnen oogsten. Natuurlijk loopt er ook een hoop in de soep, vooral omdat ik nogal last heb van slakken dus, maar ieder jaar leer ik weer nieuwe dingen bij en lukt het allemaal weer net even beter. Ik haal er dus veel voldoening uit.

Pin it!

Ben jij al aan het moestuinieren of is het niets voor jou?

3 thoughts on “Tips voor een (bijna) gratis moestuin

 1. Carolien says:

  Goede tips! Bij Lidl kun je sla met kluit kopen. Ideaal want de kluit zit je in aarde en geeft je een nieuwe krop sla (in feite gratis gezien je de sla al eerder kocht) kruiden als tijm, rozemarijn, basilicum, munt etc zijn meerjarige planten dus koop je 1x en heb je meerdere jaren plezier van. De kruiden heb ik in een vaste bak staan in de tuin, zelfde geldt voor aardbeien. Kocht 3 jaar geleden een plant bij Dirk afgeprijsd voor 2 euro en bij Intratuin 2 andere soorten aardbei (framboos en ananas aardbeien) ook afgeprijsd. Vorig jaar hadden we al een tuin vol met veel stekjes, op dit moment zie je geen andere planten er meer doorheen omdat de aardbeien zo vol zijn (gok dat we meer dan 100 aardbeien erin hebben zitten nu – wordt genieten straks!). Maar stekjes ruilen is natuurlijk ook een heel goed idee. (En gratis!) Dat wil ik eigenlijk doen met de aardbeien om ze wat uit te dunnen aangezien ze maar blijven stekken en het beter is om ze van de ‘moederplant’ te verwijderen voor meer aardbeien. Voor eigen fruit is een mini boompje ook een top idee. Ik heb inmiddels een kumquat, een sinaasappel, gele pruim en vijg. Ideaal want elk jaar krijg je hier fruit van die je niet meer hoef te kopen!
  Verder kijk ik heel erg uit naar de zaadjes die ik van jou gekregen heb!

 2. Ellen says:

  Wat een goede ideeën! Heel inspirerend ook. We hebben zojuist de tuin opgeknapt en zijn ook een moestuin begonnen. We gaan zeker iets doen met je tips.

 3. Tineke says:

  Deze blogpost sla ik even op. Het lijkt me leuk om samen met mijn kinderen een klein moestuintje te starten. Ik wil ze leren waar eten vandaan komt en dat je zuinig moet zijn op eten en hoe dit allemaal ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *