Recept: “Saoto” uit de slowcooker

recept saoto uit de slowcooker soto soep

Een tijdje terug deelde ik een foto van mijn “saoto” op Instagram en ik kreeg daar leuke reacties op. Zo werd er ook gevraagd naar het recept. Ik vind dit altijd wel spannend want ik doe vaak maar wat! Ik was dan vooraf ook niet van plan om het recept te delen en ik heb er zelfs een potje bij gebruikt. Maar hier is alsnog het recept voor mijn interpretatie van saoto, gemaakt met behulp van de slowcooker. Ze vonden het hier lekker dus ik denk dat het binnenkort nog eens op tafel komt. Omdat de soep niet zo pittig is is hij geschikt voor het hele gezin, ook voor hen die zonder sambal zijn opgegroeid dus.

Ingrediënten

(4 personen)
250 – 300 gr kipfilet
2 teentjes knoflook
Paloeloe Roti Mix original (ongeveer 1/3 potje, ik had dit nog over van toen ik laatst roti met masala kip maakte)
1 prei
1 groot bouillonblokje of twee kleintjes
1 flinke theelepel sambal
1,5 liter water
2 handjes rijst
4 eieren
half bakje taugé
1 bosuitje
gebakken uitjes
chips frietjes

Bereiding

Snij de knoflook fijn of doe hem in de knoflookpers. Mix dit door de Roti Mix en smeer de kipfilet hiermee in. Leg de kipfilets vervolgens op de bodem van de slowcooker. De Roti Mix is natuurlijk heel anders van smaak dan de kruiden die in de originele saoto gaan maar zoals ik al zei; ik doe altijd maar wat! Bovendien houden wij thuis niet van gember en heb ik gewerkt met wat we in huis hadden.

Laat de boel even intrekken terwijl je de prei en het bosuitje in ringen snijdt. Doe de prei vervolgens bij de kip. Wil je nog meer groenten toevoegen doe dat dan nu. Denk bijvoorbeeld aan een restje diepvriesgroente zoals erwtjes of peen en uien. Ruim die vriezer maar op! Giet het water erbij en verbrokkel het bouillonblokje hierin. Voeg ook de sambal toe.

Nu gaat de slowcooker zo’n 4 uur op “High”

Kook de rijst vlak voordat de soep klaar is. Ik kook hierbij ook de eieren mee (hardgekookt = 8 tot 10 minuten koken) en blancheer de taugé. Pluk vervolgens de kip uit elkaar met twee vorken.

Schep in iedere kom wat rijst en schep hier vervolgens de soep overheen. Leg er een gehalveerd ei in. Wat taugé, ringetjes bosui, gebakken uitjes en wat chips frietjes erover en mijn versie van saoto is klaar. Naar smaak kun je natuurlijk altijd nog extra sambal of andere smaakmakers toevoegen.

Kruidenboter

Ik serveerde de soep met stokbrood met daarop homemade kruidenboter. Ik maak deze kruidenboter met een basis van roomboter waar ik teentjes knoflook, bieslook, basilicum en dille uit eigen kruidentuin aan had toegevoegd. Ik vind het handig om de verse kruiden met een schaar in kleine stukjes te knippen.

Pin het!

recept saoto uit de slowcooker, soto soep

Wat is jouw favoriete soep?

One thought on “Recept: “Saoto” uit de slowcooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *