Besparen op de dagelijkse boodschappen

besparen op de dagelijkse boodschappen

Als er één pin is die me veel bezoekers heeft gebracht dan is het er een met deze titel, namelijk “Besparen op de dagelijkse boodschappen” Ik schreef hierover in 2014 en het blijkt vijf jaar later nog relevant. Niet zo gek natuurlijk want wie wil er nu niet besparen? Ik nam mijn oude stukje hierover nog eens door en besloot het een update te geven. Dus hier is wederom “Besparen op de dagelijkse boodschappen”, maar dan weer actueel en waar mogelijk zelfs verbeterd!

Besparen op de boodschappen is in de loop der jaren een beetje een sport van me geworden. Wanneer het precies gebeurt is weet ik niet maar ik ben op een gegeven moment veranderd in iemand die alles al snel duur vindt en die graag de krenten uit de pap vist. Hieronder vind je een aantal van mijn tips om te besparen op de boodschappen.

1. Wekelijks of vaker?

Zoek uit wat voor jouw situatie werkt. Er wordt vaak gezegd dat je het beste maar eens in de week boodschappen kunt doen zodat je niet keer op keer in de verleiding wordt gebracht impulsaankopen te doen in de supermarkt. Dit klinkt natuurlijk heel erg logisch! En toch werkt dat in onze situatie niet. Ik ga dagelijks naar de supermarkt en koop telkens een klein beetje. Niet alleen kan ik geen weekvoorraad aan boodschappen kwijt op de fiets, maar wanneer ik voor de hele week zou kopen zou ik gegarandeerd de helft weg kunnen gooien omdat we ons niet aan de planning houden en er een groot deel dus over datum zou gaan. Ja, we hebben het regelmatig geprobeerd maar voor ons werken weekboodschappen dus niet. Ga niet eigenwijs lopen doen wanneer jij ook zo’n slappe ruggengraat hebt en je je niet aan de planning kunt of wil houden, leg je er gewoon bij neer. Voedsel weggooien is zonde!

2. Vergeet je tasje niet

Die krengen worden steeds duurder en laat ik het verder niet hebben over de impact op het milieu die die plastic tasjes hebben. Ik prop meestal een Action big shopper in mijn tas wanneer ik ’s ochtends boodschappen ga doen. Die big shoppers gaan sowieso lekker lang mee en ze zijn ruim. Je kunt ze ook gebruiken om spullen in op te bergen (ik gebruik ze voor de spullen voor de feestdagen maar ook voor speelgoed) en er kan ook heerlijk mee gespeeld worden. Calista kan er zo een half uurtje zoet mee zijn.

3. Huismerk

Haal je neus niet op voor huismerk artikelen. Hoe vaak ik wel niet hoor dat huismerk cola niet te drinken is.. probeer het eens, test het blind en kijk wat je er van vindt. Natuurlijk kun je bepaalde dingen echt niet lekker vinden. Ik heb zelf totaal geen problemen met de cola van Aldi. Maar de huismerk energy drink van Jumbo vind ik dan bijvoorbeeld weer helemaal niks. Helaes Pindakaas van Aldi vind ik bijvoorbeeld net zo lekker als die van Calvé. En dit brengt me op het volgende punt..

In de winkelwagen bij Aldi

4. Neem de tijd

Het is eigenlijk een soort aanpassing van je levensstijl wanneer je ineens meer op je boodschappenbudget wil of moet gaat letten. Neem er de tijd voor. Het kost nu eenmaal tijd om door te krijgen wat de beste prijzen voor bepaalde producten zijn en waar je ze het beste kunt kopen. Doet het stapje voor stapje. En blijf ook zeker sceptisch! Ik weet dat ik het nogal vaak over de Aldi heb in mijn blogposts en op instagram. Dit komt omdat deze supermarkt bij mij om de hoek zit! Ze hebben de naam om goedkoop te zijn maar je moet er bijvoorbeeld nooit je A-merk producten kopen. Deze zijn namelijk meestal wel aan de prijs. En ook sommige andere producten zijn er duurder dan bijvoorbeeld bij AH. Hoe je hier achter komt? Je kunt het nazoeken via de websites van de supermarkten. Maar persoonlijk doe ik het gewoon door de prijskaartjes in de winkel in de gaten te houden. Zoiets kost dus zeker tijd.

5. Minder vlees

Het is niet alleen gezonder voor mens, dier en de planeet meer het scheelt ook flink in de portemonnee wanneer er niet dagelijks vlees wordt gegeten. Zo eten wij bij spinazie vaak een gekookt eitje in plaats van een lap vlees. Lekker er door heen geprakt!

6. Kijk buiten de super

Bij bijvoorbeeld Action, Xenos en Kruidvat vind je vaak bepaalde levensmiddelen voor een betere prijs dan in de supermarkt. Kruidvat heeft vaak goede deals als het aankomt op wat ik schoolkoek noem. Ik koop er regelmatig de La Vache Qui Rit Cheese Dippers waar mijn kinderen fan van zijn maar die ik voor de reguliere prijs echt te duur vind. Zelf maken kan natuurlijk ook met soepstengels en smeerkaas maar dat vind ik persoonlijk te lastig om mee te geven. Ook Oreo’s en Sultana’s vind je bij Kruidvat vaak voor een goede prijs. Tandpasta, tandenborstels en andere verzorgingsproducten maar ook schoonmaakmiddelen vind je voor fijne prijsjes bij Action. Nogmaals; neem er de tijd voor en probeer dingen uit. Is Prodent of Aquafresh een must of werkt Dentl van Action voor jou ook prima?

7. De folders

Sinds een jaar of twee hebben wij zo’n ja/nee sticker op de deur en komen de folders niet meer ieder weekend op de deurmat te liggen. Dit omdat wij echt omkomen in het afval en het altijd weer een struggle is om het uit te zingen totdat de bakken worden geleegd. Daarnaast vond ik het ook gewoon zonde dat een groot deel van de folders hier toch niet gelezen werd en linea recta de papierbak in ging. Om over de plastic hoes er omheen nog maar te zwijgen. Sinds die tijd heb ik om mijn telefoon de app Reclamefolder staan. Iedere zondag staan de nieuwe folders daar voor me klaar. Ik kijk bijna alleen naar de folders van de supermarkten bij mij in de buurt (Aldi, Lidl, Albert Heijn en Dirk) en bedenk wat ik die week zeker wil gaan kopen, wat dus de goede aanbiedingen zijn! De hamsteraanbiedingen bij AH zijn altijd interessant. Helaas is het bij Aldi en Lidl zo dat ze met verschillende dagen werken waarop de aanbiedingen in gaan. Ik maak dan dus lijstjes per supermarkt met wat ik moet kopen en op welke dag ik daar moet zijn. Het is een puzzeltje maar het kan veel schelen. Voor 1+1 gratis op een doos kattenvoer fiets ik graag een rondje om.

8. Neem een mandje en de fiets!

Ik ben zelf dus gedoemd om met de fiets te gaan (of lopend maar dat is – zeker met een tas boodschappen – nog veel erger!) daar ik geen rijbewijs heb. Maar ergens is het ook een zegen; ik moet altijd rekening houden met de hoeveelheid boodschappen die ik mee naar huis wil nemen. Meer dan drie flessen frisdrank gaat meestal gewoon niet. Daarnaast pak ik in de winkel ook vrijwel altijd een mandje, als het mandje vol is weet ik dat ik zo’n beetje aan de max zit. Meer kan ik niet meenemen.

9. Kortingen en afprijzingen

Eerst had je ze volgens mij alleen bij Albert Heijn maar steeds meer supermarkten maken er nu gebruik van; de afprijzingsstickers op producten die bijna over datum gaan. Meestal zie je ze vooral in de ochtend. En dat komt goed uit want ik ga altijd direct nadat ik Calista naar school heb gebracht naar de super. Omdat ik dus dagelijks boodschappen doe maakt het voor mij meestal weinig uit of een product nog lang houdbaar is. Kan ik dus mooi de producten met de afprijzingssticker meenemen.

10. Kook ook eens met restjes

Je zou wekelijks en om de week een dag kunnen inplannen waarop je met je restjes kookt. Vries je restjes groente bijvoorbeeld in gedurende de weken. En op restjesdag kun je er bijvoorbeeld een soepje van maken of een lekkere home made pizza. Het recept van de home made pizza dat ik ook ooit deelde was trouwens ook heel erg populair op Pinterest! Dit recept zal ik ook snel weer eens herzien en opnieuw delen.

Pin it!

Heb jij nog een goede bespaartip?

4 thoughts on “Besparen op de dagelijkse boodschappen

 1. Carolien says:

  Wij gaan elke 2/3/4 weken naar Nordhorn (Duitsland) en nemen dan lekker veel boodschappen mee voor de komende maand. Bijna alle boodschappen doen wij bij Kaufland en Lidl in Duitsland. Op melk besparen we 0,35 cent per pak, macaroni scheelt 0,15 cent per pak en ga zo nog maar even door. We nemen dan boodschappen mee voor 2 of 4 weken (ligt aan hoeveel tijd we de komende weken hebben). Daarnaast tank ik altijd ook gelijk als we naar Duitsland gaan, scheelde mij vorige week 0,14 cent per liter. Al met al hebben we dan gauw 80 euro bespaard. In nederland doen wij wekelijks bij de Lidl boodschappen als verse groenten, beleg, brood etc. Alles wat je niet 4 weken kunt bewaren zeg maar! En we maken er natuurlijk ook iedere keer een dagje weg van, kan daar echt van genieten, haha.

  • Priscilla says:

   Ja Ik ben wel een beetje jaloers hoor op die dagjes Duitsland! Ik zit echt helemaal aan de andere kant van het land. Als ik nou zelf kon rijden dan zou ik het ook weleens doen. Maar helaas ziet mijn vriend het niet zitten om daarheen te rijden. Hij houdt ook helemaal niet van winkelen/boodschappen doen 🙁

 2. engelina says:

  Fijne tips ! Ik doe vaak ook lopends mijn boodschappen. Maar 1 x in de maand plaats ik een thuis bezorgd bestelling bij de Jumbo voor de grotere zwaardere dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *