Wat me de laatste tijd opviel op het web

Wat me de laatste tijd opviel op het web

De eerste blogs waarmee ik in aanraking kwam waren precies dat wat het woord weblog al doet vermoeden; een logboek niet alleen op het web, maar ook over het web. Het waren een soort verzamelingen van interessante links en afbeeldingen, eventueel aangevuld met commentaar van de (b)logger. De afgelopen tijd ben ik online weer een aantal dingen tegen gekomen die ik interessant vond en die heb ik dan ook trouw opgeslagen in de notities op mijn telefoon. Maar het is natuurlijk veel leuker om ze met jullie te delen! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en wat jullie het meest aanspreekt!

Footprint calculator

Met de Ecological Footprint Calculator kun je berekenen hoe het staat met de ecologische voetafdruk die je achterlaat op aarde. Ik dacht dat ik best verantwoord bezig was, aangezien ik nooit met het vliegtuig reis en ook weinig in de auto zit. Maar dat viel dus wel even tegen. In april heb ik al verbruikt wat de aarde in een heel jaar aan kan. Ik zie dat voedsel bij mij persoonlijk de grootste boosdoener is. Toch maar nog minder vlees eten. En ik ga er ook eens op letten waar alle producten vandaan komen want eerlijk gezegd heb ik daar totaal geen idee van.

Wat me de laatste tijd opviel op het web

Schroom

Schroom is een animatieserie van de VPRO over gênante momenten, vooral over seks, poep en relaties. Er zijn er een aantal die wel heel erg ver gaan maar sommige zijn op een bepaalde manier toch wel erg herkenbaar. Niet omdat het mij zo is overkomen, maar er zijn wel andere stomme, schromelijke dingen in mijn leven voorgevallen die zich op hetzelfde niveau van gênantheid bevinden. Vooral deze over ongesteld worden tijdens de seks.. ik had het mezelf zo kunnen zien doen. Evenals die met het poepen in de douche, in de caravan van de ouders van je vriendin hahaha. Maar de moraal van dit verhaal is dus; Iedereen maakt weleens zoiets mee en ook al kun je wel door de grond zakken wanneer je er midden in zit, uiteindelijk wordt het vaak iets waar je nog eens om kunt lachen.

In de maneschijn

De tekst van kinderliedjes lijkt vaak nergens op te slaan. Zo ook bij In de maneschijn. Ik had er weleens over nagedacht en kwam tot de conclusie dat het weleens over zelfmoord zou kunnen gaan (“Klom ik op een trapje naar het raamkozijn, en je waagt het niet, en je waagt het niet” interpreteerde ik als “Spring niet uit het raamkozijn!”) maar dat bleek – gelukkig – niet het geval. Nee, In de maneschijn waarschuwde de meisjes van vroeger hoe zij zich dienden te gedragen tijdens hun verloving. Want ook al is er ergens een beeld ontstaan dat het er allemaal erg preuts aan toe ging in de tijd van onze voorouders, in werkelijkheid lag dat toch iets anders.
Bert van Zantwijk richt zich op zijn blog op de herkomst van Nederlandse volksgebruiken. Zeker een aanrader dus wanneer je net zo dol bent op wetenswaardigheden als ik.

De Peruaanse panfluitspelers

Als kind ging ik om het weekend, zo niet ieder weekend, met mijn ouders naar het centrum van Rotterdam. Mijn vader ging zijns weegs naar de winkels die hij interessant vond en mijn moeder en ik gingen samen de winkels af. Uiteindelijk troffen we elkaar vaak weer in de bibliotheek. Onderweg kwamen we altijd wel een groep panfluitspelers tegen. Zo’n groepje wat gekleed in kleurrijke kleden vrolijke klanken produceerde en achter elkaar aan hupste. In mijn herinnering stonden ze vaak op de Lijnbaan. Eigenlijk was ik ze al weer totaal vergeten totdat ik laatst de volgende kop las; Waar zijn de Peruaanse panfluitspelers gebleven? Nou toen was mijn interesse wel gewekt! Uiteindelijk komt het er toch op neer dat de mannen niet uit Peru maar uit Ecuador vandaan kwamen, dat er blijkbaar geen brood meer te verdienen was met het panfluit spelen en dat de meesten uit noodzaak weer naar hun vaderland zijn teruggekeerd. Ken jij dit fenomeen trouwens nog?

De Bonte Caravan

Stiekem ben ik gewoon heel erg jaloers en wil ik er zelf ook één! Maar ik moest toch wel even gniffelen toen ik deze aflevering van “Het Wooncliché” op Funda tegenkwam. Het gaat namelijk over de must have van wat de schrijfster “meisjesvrouwen” noemt; de Bonte Caravan Zo’n opgepimpt ding wat volgestopt is met oneindig veel kleur en patroontjes – het liefst uit de kringloopwinkel of zelfgemaakt – waar je met je meisjesvrouwvriendinnen tijdens een girls weekend lekker in kunt gaan zitten keuvelen. Thee drinken, chocolade eten en haken bijvoorbeeld. Lijkt me heerlijk!

Hoe maak je van je gezicht weer een gezicht?

Dankzij de mensen van de Speld durf ik eindelijk weer over straat want ik zat zo met mezelf in de knoop! Het was me allemaal een beetje teveel geworden. Ik wist niet hoe ik het moest aanpakken en waar ik moest beginnen. Maar dankzij deze fijne tips weet ik tenminste weer hoe ik met behulp van contouring van mijn gezicht een gezicht maak en sla ik geen modderfiguur meer wanneer ik andere mensen onder ogen moet komen.

“Vegan” producten van bedrijven die op dieren testen

Maar ik wilde nog even eindigen met iets wat wel serieus is. Als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in dierproefvrije make-up dan ben je vast bekend met Naoki.nl, al is het maar van de lijsten met cosmetica merken die wel of juist niet dierproefvrij zijn. Een tijdje terug deelde eigenaresse Sophie wederom een heel interessant stuk met een video over “Vegan” producten van bedrijven die op dieren testen. Die producten blijken namelijk helemaal niet vegan te zijn. Oké er zitten wellicht geen dierlijke producten in de producten zelf maar ze zijn helaas niet cruelty free ontwikkeld. De bedrijven proberen simpelweg op een eenvoudige manier te verdienen aan de vegan trend. Ik vind dit persoonlijk een vorm van oplichting maar helaas zijn er nog geen wetten van kracht die dit aan banden kunnen leggen. Mocht je het belangrijk vinden om dierproefvrije producten te kopen, blijf dan vooral vooraf onderzoeken of de producten echt zonder dierenleed gemaakt zijn.

De afbeelding bovenaan deze blogpost is afkomstig van Pixabay

4 thoughts on “Wat me de laatste tijd opviel op het web

    • Priscilla says:

      Ik ben ook niet meer zo idealistisch als vroeger hoor 🙂 maar als ik kleine aanpassingen in mijn levensstijl kan doorvoeren die voor mij weinig verschil maken maar die wel beter zijn voor het milieu dan doe ik dat graag.

  1. Ilona Wielinga says:

    Wat leuk om te lezen zeg! We zijn op school de laatste tijd veel met duurzaamheid bezig en ik ontdekte dat ik ook een voetafdruk van 3.2 wereldbollen heb. Op zich niet heel gek als je kijkt hoe vaak ik afgelopen jaar met het vliegtuig weg ben geweest..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *