Tips voor als je opgenomen wordt in het ziekenhuis

Tips voor als je opgenomen wordt in het ziekenhuis

Een opname in het ziekenhuis is altijd even schakelen. Geloof het of niet, maar ik lig er op dit moment wederom in. Afgelopen donderdag belde de MDL-verpleegkundige me op met de mededeling dat ik weer opgenomen moest worden naar aanleiding van de uitslag van de MRI die ik dinsdag had gehad. Ik stond wel even met mijn handen in het haar. Ik voelde me juist weer zoveel beter dan eerst, ik dacht dat ik op de goede weg was! Uiteindelijk ben ik die avond via de Spoedeisende Hulp weer opgenomen. Dit is de vijfde keer in 2,5 jaar tijd dat ik het ziekenhuis in ging maar pas de tweede keer dat ik de gelegenheid en de energie had om mijn eigen tas te pakken! Ik bedacht me dat het misschien wel handig kon zijn om mijn tips te delen voor een opname in het ziekenhuis.

De voorbereiding

Het protocol is in ieder ziekenhuis anders geloof ik maar voor de zekerheid zorg ik ervoor dat mijn nagellak van mijn nagels af is. Tijdens een operatie kunnen ze o.a. aan de kleur van je nagels aflezen of het nog goed met je gaat. Maar met een laag lak eroverheen kan dit natuurlijk niet.

Ik draag niet veel sieraden maar voordat ik naar het ziekenhuis ga zorg ik dat alles af is. Zonde als je het kwijt raakt of als het wellicht zelfs gestolen wordt! Ook moet je voor operaties vaak sowieso alles af en uit doen.

Iets wat ik normaal gesproken altijd in de avond doe is kledingsetjes voor de kinderen klaarleggen voor de volgende dag. Wanneer ik opgenomen word in het ziekenhuis leg ik vast voor een aantal dagen complete setjes neer met ondergoed, sokken, een shirt en een broek. Weet je tenminste zeker dat kleine zus niet naar school wordt gestuurd in de trui van grote broer en dat grote broer zijn voeten niet in de sokken van kleine zus probeert te proppen.

Inpakken

Oortjes voor je telefoon, tablet of laptop. De kans is aanwezig dat je je kamer moet delen met andere patiënten en dan is het wel zo fijn dat je rekening met elkaar houdt.
Oplaadkabels voor deze apparaten zijn natuurlijk ook essentieel.
Soms kan een verlengsnoer of stekkerdoos ook erg handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je minder mobiel bent na een operatie. Zet de stekkerdoos gewoon naast je op je kastje zodat je je apparaten kan inpluggen zonder dat je je in allerlei bochten hoeft te wringen.

Lekkers en drinken! Gelukkig is het ziekenhuiseten in mijn ziekenhuis echt niet slecht maar vooral de keuze qua drinken vind ik zelf best beperkt. Je kunt kiezen uit melk, koffie, thee, water, siroop, appelsap of sinaasappelsap. Eigenlijk vind ik dat allemaal niet echt lekker. Dus daarom ben ik altijd blij met pakjes en blikjes fris of bijvoorbeeld flesjes AA of Extran. Ook is het vooral ’s avonds lekker om nog even wat te snoepen bij je te hebben. Ik ben zelf gek op winegums en drop maar ook kleine zakjes chips zijn natuurlijk een goed idee. In mijn ziekenhuis kunnen patiënten hun etenswaren niet gekoeld bewaren. Je zou het beleid hieromtrent in jouw ziekenhuis vooraf even na kunnen vragen.

Oordoppen zijn essentieel wanneer je een gedeelde kamer hebt en je nog enigszins rustig wil kunnen slapen. Je kamergenoten kunnen snurken en de infuusalarmen gaan ook ’s nachts af.

Ik neem ook altijd een paar lege plastic zakken mee waar ik mijn vuile was in verzamel. Wel zo handig want dan kan Martijn het zo mee naar huis nemen.

Tenslotte heb ik nog één heel belangrijke tip; Probeer je over te geven aan het ritme van het ziekenhuis. Ja echt iedereen werkt mega hard en ik heb echt veel respect voor wat de verpleegkundigen, de artsen, chirurgen en al het overige personeel doet maar feit blijft dat alles altijd langer duurt dan je verwacht. Wachten is een van de dingen die je het meest zal doen tijdens je opname en je kunt je ongeduld dan ook beter thuis laten.

Heb jij nog een fijne tip voor als je opgenomen wordt in het ziekenhuis?

3 thoughts on “Tips voor als je opgenomen wordt in het ziekenhuis

  1. Kirsten Mamagisch says:

    Het is nooit fijn om naar het ziekenhuis te moeten maar maak het jezelf in ieder geval naar de zin. Een drinkfles voor water of een grote mok voor thee is ook een goed idee want met die kleine bekertjes ga je de oorlog ook niet winnen 🤣 irritatiepuntje nummer 1 hoor.. ik drink veel en het drinkritme van het ziekenhuis droogt mij dus echt uit!

    • Priscilla says:

      Ja precies dit heb ik dus ook! Vooral ’s nachts. Maar ik drink dus geen water (special snowflake!) en ook weinig thee want dan moet ik 60x plassen en dat vind ik maar een gedoe met die infuuspaal erbij.
      En ik kreeg net ook weer melk in een vieze beker en daar wordt ik ook niet echt vrolijk van. Melk drink ik trouwens ook alleen als ik ziek ben. Ben best een zeikerd met drinken geloof ik. Drink thuis meestal fris, verse sappen, smoothies, ijskoffie enz.

  2. Pingback: Onze ochtendroutine - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *