Opname in isolatie; ik heb een BRMO

BRMOToen ik eind 2016 in het ziekenhuis lag kreeg ik op een dag te horen dat er bij mij een BRMO was aangetroffen. Deze afkorting staat voor Bijzonder Resistent Micro Organisme. Omdat ik deze BRMO nog altijd bij me draag en dit er voor zorgt dat ik sinds die tijd altijd opgenomen word in contact isolatie wil ik daar vandaag eens over vertellen.

BRMO

Een Bijzonder Resistent Micro Organisme is een verzamelnaam voor alle bacteriën die niet meer reageren op de meest gebruikte antibiotica. Een bekend voorbeeld hiervan is de MRSA waar je misschien weleens wat over hebt gehoord. Deze variant komt veel voor binnen de veehouderij en er word regelmatig over bericht in de media. Ik heb geen MRSA maar een andere variant, al weet ik niet precies welke. Wat belangrijk is voor mij is dat ik er geen last van heb en het ook niet risicovol is voor mijn gezin. Ik ben een drager van de bacterie maar hij maakt mij niet ziek. Wel kan het gevaarlijk zijn voor andere patiënten in het ziekenhuis wanneer zij erg verzwakt zijn. De BRMO kan namelijk ontstekingen veroorzaken.

Ik weet niet hoe ik aan de BRMO ben gekomen. Het kan zijn dat ik hem voordat ik in het ziekenhuis terecht kwam al bij me droeg of misschien heb ik hem opgelopen tijdens de opname. Mensen die in het ziekenhuis liggen en mensen die vaak antibiotica hebben gekregen hebben meer kans om hem te krijgen. En dat was rond die tijd beide op mij van toepassing. Maar hij kan ook gewoon simpel van hand tot hand bij mij terecht zijn gekomen.

Contact isolatie

Het klinkt misschien vies en misschien zelfs een beetje eng maar stiekem ben ik blij met de BRMO. Zoals je wellicht weet ben ik behoorlijk op mezelf. Ik ben een introvert en heb niet veel sociale interactie nodig op een dag. Nadat ik een poosje met anderen ben geweest moet ik echt weer even (lang) alleen opladen. In het ziekenhuis liggen op zaal met anderen lijkt me dan dus ook echt de hel. Maar dankzij de BRMO word ik altijd in contact isolatie opgenomen. Dit betekent dat ik alleen op een kamer lig. Ook moet het ziekenhuispersoneel zodra zij lichamelijk contact met mij maken (bij onderzoeken, wassen maar ook al bij gewoon de hand schudden) een schort en handschoenen dragen zodat de kans dat zij de BRMO doorgeven aan de volgende patiënt minimaal is. Wanneer ik mijn kamer af wil moet ik handschoenen aan of beloven niets aan te raken.

Bij ieder ziekenhuisbezoek moet ik melden dat ik drager ben van een BRMO. Nadat ik ergens behandeld ben moet er vaak extra zorgvuldig ontsmet worden. Tijdens opnames betekent dit vaak dat mijn afspraken aan het eind van de dag ingepland worden zodat ze niet nog eens extra schoon hoeven te maken. Ook betekent het dat ik – omdat ik nu op een kamer lig zonder eigen douche – alleen mag douchen als alle anderen al zijn geweest en de douche daarna dus schoongemaakt wordt.

Sommige dingen zijn best tegenstrijdig. Zo loop ik wanneer ik niet opgenomen ben gewoon zonder handschoenen rond in het ziekenhuis. En er zullen ook talloze mensen in het ziekenhuis liggen die ook een BRMO hebben maar waarvan het simpelweg niet bekend is. Maar zoals ik al zei; ik ben er blij mee dus ik zal de laatste zijn die er over gaat klagen!

Om de zoveel tijd is er bij mij een kweek afgenomen. Pas nadat de BRMO twee keer niet aanwezig is betekent het dat ik ook daadwerkelijk geen drager meer ben. Maar voorlopig heb ik hem dus nog en dat is dus de reden dat ik tot dusver altijd het privilege heb gehad om een kamer voor mezelf te hebben in het ziekenhuis.

Ik heb de informatie voor deze blogpost gedeeltelijk van rivm.nl/brmo gehaald.

5 thoughts on “Opname in isolatie; ik heb een BRMO

  1. Dirk says:

    Dan kan je heel rustig ‘herbronnen’.
    Gelukkig lig je niet op een kamer met andere mensen (Daar heb ik ook een hekel aan) en word je gezondheid goed in het oog gehouden.
    Leuk dat je mijn blog volgt. Geniet van mijn fotografie en haiku woord sprokkeltjes 🙂

  2. Pingback: Die dag dat het mis ging: de Darmperforatie - ikblogookmaarwat.nl

  3. Pingback: Klaar voor de operatie - ikblogookmaarwat.nl

  4. Pingback: En dat was operatie acht.. - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *