O nee mijn kind krijgt huiswerk!

mijn kind krijgt huiswerk
Als ik vroeger op school ergens een hekel aan had dan was het wel aan huiswerk. En één van de dingen waarbij ik voordat ik moeder werd nooit heb stilgestaan is dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat ik weer met huiswerk te maken zou gaan krijgen. En dat dat dan – als ik het me goed herinner – zo’n beetje aan begin van vorig schooljaar zou zijn. Want toen kwam Casper op een dag thuis met de inlogcodes van Nieuwsbegrip. Vanaf dat moment moest hij hier iedere week mee aan de slag. Iedere week staat er een stukje tekst voor hem klaar wat inspeelt op de actualiteiten en daar worden vragen over gesteld.

Ruzie

In het begin liep het spaak. Ik drong er een aantal keer op aan dat Casper zijn huiswerk moest gaan maken, Casper zat daar niet op te wachten en dus ontstond er ruzie. En omdat ik op mijn beurt niet zat te wachten op dit wekelijkse euvel liet ik het een tijd voor wat het was. Dan maar geen huiswerk. Ik vond groep 5 ook nog best vroeg voor huiswerk. Maar na verloop van tijd echter kreeg ik Casper toch zover dat hij zijn huiswerk zonder al te veel tegensputteren ging maken. Hij had blijkbaar gewoon wat tijd nodig om aan het idee te wennen. Eerst vulde hij maar wat in (het zijn meerkeuzevragen) Toen ben ik een aantal keer naast hem gaan zitten en hebben we het samen gemaakt. En inmiddels gaat hij er meestal wel vrij serieus mee aan de slag. Ik vraag alleen nog iedere keer hoeveel van de vragen er goed zijn en dan weet ik of hij zijn best heeft gedaan of niet.

Toetsen

Als het nou bij Nieuwsbegrip zou blijven hè.. En als mijn kind nou een beetje gestructureerd zou zijn en niet zo’n chaoot met zijn spullen net als zijn moeder (en vader) dan was er geen enkel probleem. Maar er komt steeds weer wat bij. Er moeten topografie- en taaltoetsen worden geleerd en rekenopgaven worden gemaakt. Van stencils die hij opgefrommeld in zijn broekzak mee naar huis neemt en vervolgens aan mij overhandigd. En daar moet ik dan blijkbaar iets mee. Net als met de kladjes met data erop wanneer iets af moet zijn of wanneer de toets afgenomen wordt. Want zijn agenda gebruikt hij dus niet. Nee, ik ben de lopende agenda en ik heb dus al een hekel aan het bijhouden van mijn eigen afspraken. Het is net of ik mezelf weer zie toen ik op de middelbare school zat. Maar hij zit dus pas in groep 6.

Overhoren

“Hier, overhoor me maar, dat doe je toch zo graag?” hoor ik regelmatig. Blijkbaar lijkt het nu net alsof ik het leuk vind om met zijn huiswerk bezig te zijn. Maar ik vind er echt geen bal aan hoor (al ben ik nu wel weer up to date wat betreft de topografie van Nederland, sommige regio’s waren in de loop der jaren wel wat weggezakt) En omdat hij ook de motivatie van een doperwt heeft – van wie zou hij het hebben – lukt het hem ook niet altijd om dan goed te focussen. Voor mij het signaal dat ik weer even de strenge moeder moet spelen. Want ik weet dat hij het gewoon kan. Het voelt dus regelmatig als trekken aan een dood paard, maar als hij dan met een mooi cijfer thuis komt, is het het toch allemaal weer waard geweest.

Doet jouw kind zijn huiswerk uit zichzelf? En wie is er meestal de Sjaak als er geholpen moet worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *