Mijn kind gaat alleen naar school

alleen naar school
Al enige tijd gaat Casper alleen met de fiets naar school en komt hij ook alleen weer naar huis. Ik heb me hier nog best lang tegen verzet en ik voelde me een lakse moeder toen ik uiteindelijk toegaf. Hij vond zelf namelijk dat hij er al veel langer aan toe was om zonder begeleiding naar school te gaan. Ik vond dit moeilijk. Veel van zijn klasgenoten worden met de auto gebracht of wonen een stuk dichterbij school. Er was dus weinig vergelijkingsmateriaal voor handen en er was ook geen klasgenoot in de buurt waar hij samen mee kon rijden. Ik betwijfel trouwens of een klasgenoot erbij veiliger zou zijn want ik weet niet hoe het met jullie jongens zit, maar zodra mijn kind op de fiets zit gaat hij racen. En als er dan nog iemand bij is die daarin mee gaat dan is het hek helemaal van de dam!

Alleen naar huis

Het begon ergens vorig school jaar. Ik weet niet meer wat er aan de hand was, volgens mij zat ik op een belangrijk pakketje te wachten of er kwam een mannetje langs voor het één of ander. En ik stelde voor dat Casper alleen naar huis zou fietsen. Iets wat hij dus al heel lang wilde. Hij fietst die weg inmiddels al de helft van zijn leven (hij is nu 10) vijf dagen in de week dus hij kent hem als geen ander. Hierdoor zou hij inmiddels ook echt wel moeten weten waar de gevaarlijke punten zitten. Het is een ritje van vijf minuten, maar wel over meerdere drukke kruispunten met én zonder stoplichten en een trambaan.

Gespannen zat ik die middag klaar. En maar staren naar die tuindeur, die ik natuurlijk ruim op tijd op een kiertje had gezet zodat hij er direct door kon. De opluchting was groot toen hij er was. Casper gaf toen aan dat hij het wel fijn vond om alleen te rijden. Eigenlijk vond hij het al lange tijd wat gênant om opgehaald te worden. We spraken af dat hij vaker alleen naar huis mocht komen. Ik zag er toch ook wel de voordelen van in; mijn conditie is nu eenmaal niet zo lekker en zoals ik al zei; mijn kind rijdt nogal hard. Ik hou dat simpelweg niet bij, zeker niet aangezien Calista ook nog achterop zit. Hierdoor kwam ik altijd weer uitgeput thuis aan na het ophalen, iets wat ook mijn humeur geen goed deed.

Alleen naar school

Het scheelde enorm dat Casper al vrij snel iedere keer alleen naar huis kwam. En vanaf dit schooljaar – hij zit in groep 6 – gaat Casper ook alleen naar school toe. Dit was nog enger omdat ik dus niet direct de bevestiging heb dat hij ook daadwerkelijk aankomt. Al is het nu vanaf begin januari wel zo dat ik ook 4 ochtenden in de week Calista na school breng en dezelfde weg afleg, maar dan op mijn eigen tempo en ik niet meer als een kamikaze mijn oudste kind probeer bij te houden. Het scheelt nu ook enorm dat het weer licht is wanneer we in de ochtend de deur uit gaan, dat voelt toch veiliger.

Het was voor mij echt ontzettend fijn dat Casper zelfstandig naar school kon toen ik zelf eigenlijk amper in staat was om hem te brengen, toen ik me zo slecht voelde tijdens de tweede helft van 2018. Ik zag het afgelopen jaar al als een berg op tegen de twee ochtenden dat ik Calista naar school moest brengen. Gelukkig voel ik me nu weer goed en heb ik weer meer energie om de dingen te doen. Ik zit overigens nog steeds bijna elke dag naar die tuindeur te staren totdat hij er weer door komt en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven! Maar hij is zich hier ook van bewust en doet er alles aan om op tijd thuis te zijn, zodat ik niet in de stress hoef te schieten!

Wanneer ging jouw kind voor het eerst alleen naar school?

8 thoughts on “Mijn kind gaat alleen naar school

 1. Nicole says:

  Ooh dat lijkt me echt verschrikkelijk loslaten. Wij wonen op 5 minuten lopen van school en het is 1 straat oversteken. Maar zelfs dat hoop ik nog heel lang uit te stellen met onze dochter. Ze is ook pas vijf (bijna dan) dat scheelt. Maar ze wil het nu al haha

 2. Miranda says:

  Sam is 8 en gaat af en toe ook alleen heen en terug maar wij wonen zo dichtbij school en wonen in een dorp. Dat scheelt al een hoop denk ik. Vooralsnog wil hij niet alle dagen alleen, ik moet ook mee de klas in. Even kus en knuffel geven. Heb echt nog een knuffelkontje.

  • Priscilla says:

   Wat fijn! Casper vond het vanaf de peuters al totaal niet meer boeiend of ik mee ging de klas in.. ik stond er altijd maar een beetje doelloos bij hahaha. Maar vanaf groep 4 zo’n beetje vond hij echt dat ik maar op het schoolplein moest blijven.

   • Miranda says:

    Ik zeg weleens tegen Sam als je in groep 6 zit moet ik dan ook mee brengen en halen, dan zegt hij ja mama dat vind ik gezellig 🤣 Ella gaat al bijna 3 jaar alleen met taxi naar school. Dat is ook wel een dingetje hoor.

    • Priscilla says:

     Ahhh dat is wel schattig hoor! Bij Casper zit ook een jongen in de klas die iedere morgen hand in hand met zijn moeder naar school loopt. Leuk om te zien dat ze allemaal zo verschillend zijn! Lijkt me ook spannend zo’n taxi. Is er dan een vaste chauffeur of telkens een ander?

 3. Saralien says:

  Onze jongste gaat nu nét alleen naar school, ook groep 6, bijna 10. Eigenlijk veel eerder dan zijn oudere broer en zus. Het is wel eng ja. Maar ik heb er vertrouwen in en het is super leerzaam, zelfstandig worden enzo. Gelukkig is er niet veel verkeer…Verder dan school mag hij ook niet alleen!

 4. Pingback: De school tag met Casper - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *