De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil

De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschilAls je mijn twee kinderen zo naast elkaar ziet dan zul je je misschien iets afvragen. Want een leeftijdsverschil van 6,5 jaar is niet zo alledaags! Ik denk toch wel dat je kunt zien dat ze beide dezelfde vader hebben, dus dat is het niet! En het is gelukkig ook niet zo dat we moeite hadden met zwanger raken (absoluut niet zelfs!) Het duurde gewoon een aantal jaar voordat ik Martijn ervan had overtuigd dat een tweede kindje erbij echt helemaal the bomb zou zijn! Ik had namelijk nog een ontzettend grote kinderwens en hij vond één kind gewoon lange tijd genoeg. Ik heb dan ook al mijn overredingskracht moeten gebruiken – ofwel ik heb zeker 3 jaar gezeurd, gehuild en gesmeekt – voordat we er allebei achter stonden.

Casper en Calista schelen dus 6,5 jaar. Een groter leeftijdsverschil brengt voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Ik zette ze eens even op een rijtje..

De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil

De Voordelen

– De kinderen zullen veel minder snel concurrenten van elkaar zijn, want ze bevinden zich in totaal andere levensfases. Zo hoor je weleens bij een klein leeftijdsverschil dat het jongste kind al vlot leest terwijl de oudste hier nog moeite mee heeft. Zoiets zal hier niet zo snel gebeuren.

– De oudste kan oogje in het zeil houden. Nu is het natuurlijk wat mij betreft voorlopig nog niet de bedoeling dat Casper een hele avond op Calista gaat passen of iets dergelijks maar als ik even wil douchen of de was op moet hangen dan hoef ik haar niet persé mee te nemen naar de badkamer of de zolder. Ook ga ik tegenwoordig weleens even langs de supermarkt wanneer zij slaapt en Casper thuis is.

– De oudste is van het begin af aan al vrij zelfstandig en kan zichzelf bijvoorbeeld aan- en uitkleden. Hoef je ’s ochtends nog maar één kindje in de kleertjes te hijsen.

– Ze zullen minder snel ruzie krijgen om hetzelfde speelgoed omdat hun interesses ergens anders liggen. Casper is dus helemaal uitgekeken op zijn oude speelgoed zoals Duplo en Playmobil terwijl Calista dat juist weer erg interessant vindt. Zo krijgt het speelgoed een tweede leven terwijl Casper niet boos is dat zijn kleine zus zijn spullen in beslag neemt.

– De oudste maakt de zwangerschap van nummer twee bewust mee en kan hier ook weer een hoop van leren.

– Je hebt meer individuele tijd voor ieder kind. Als de oudste op school zit heb je – mits je niet naar je werk moet – meer tijd voor je kleintje. En als de jongste op tijd naar bed gaat dan kun je in de avond nog één op één iets met de oudste doen.
De voor- en nadelen van een groot leeftijdsverschil

De Nadelen

– Je zit in totaal langer in de kleine kinderen en kan dus minder snel weer van je “vrijheid” gaan genieten.

– De oudste zit al op school en de kleinste moet dus al vanaf de babytijd mee om broer- of zuslief weg te brengen. Best een gedoe, zeker wanneer je geen auto tot je beschikking hebt! Dit vergt dus wel wat planning met slaapjes bijvoorbeeld.

– Met een broer of zus van dezelfde leeftijd heb je op vakantie altijd een speelkameraad bij je. Bij een groot leeftijdsverschil moet er eerst gezocht worden naar vakantievrienden.

– Sommige dingen zul je dubbel op moeten doen, zo kunnen de kinderen waarschijnlijk niet tegelijkertijd met zwemles beginnen.

– De jongste kan moeilijkheden hebben om de grenzen van de oudste te begrijpen. Privacy is voor kleine kinderen sowieso een moeilijk begrip. Hier lopen we bij ons thuis best vaak tegenaan! Casper is er niet altijd van gediend dat Calista bij hem op de kamer speelt terwijl zij het juist geweldig vindt om dingen met haar broer te doen!

– Je zult de eerste jaren extra moeten opletten met het speelgoed van de oudste. De jongste kan bijvoorbeeld de kleine legoblokjes op willen peuzelen. Gelukkig is dit bij ons nooit een heel groot probleem geweest en is Calista nu al weer op een leeftijd dat ze enigszins doorheeft wat wel en niet kan!

Ik ben blij met het grote leeftijdsverschil tussen mijn kinderen en ik denk dat een kleiner verschil een stuk zwaarder zou zijn geweest. Maar stiekem zegt mijn hart dat er nog best een kindje tussenin had mogen zitten!

Hoe groot is het leeftijdsverschil tussen jouw kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *