10 Dingen die ik mijn kinderen wil meegeven

10 Dingen die ik mijn kinderen wil meegeven
Natuurlijk ben ik continue aan het proberen om dingen mee te geven aan mijn kinderen, op niet materialistisch gebied bedoel ik dan. Zo probeer ik ze er van te overtuigen dat het echt geen kwaad kan dat ze hun spullen eens opruimen of dat het noodzakelijk is om tanden te poetsen. En dat je niet de hele nacht op kunt blijven om filmpjes te kijken op youtube als je de volgende ochtend weer vroeg op moet om naar school te gaan. En dat ze heel goed moeten opletten bij het oversteken dat er geen tram aankomt, want die dingen komen ontzettend hard aan. Maar er is meer dat ik belangrijk vind en wanneer ze later groot en zelfstandig zijn, hoop ik dat ik onderstaande boodschappen voldoende in hun hoofd heb gestampt zodat ze ze nooit zullen vergeten.

10 Dingen die ik mijn kinderen wil meegeven

1. Je bent perfect zoals je bent

Jullie zijn allebei prachtig, zowel van binnen als van buiten. Jullie zijn allebei grappig en slim. Dat gezegd hebbende; word niet arrogant! Arrogantie is lelijk en nergens voor nodig.

2. Ga voor wat je gelukkig maakt

Dit hoeft niet persé een hoop geld, drie ver weg vakanties per jaar en een groot huis te betekenen. Je kunt beter met plezier naar je werk gaan en iets minder verdienen dan een topsalaris ontvangen voor een baan die je ongelukkig maakt.

3. Trek je er niets van aan wat anderen van je vinden

Ik ben hier nog steeds mee in gevecht, dus wellicht ben ik niet het goede voorbeeld op dit gebied! Maak je er niet druk over wat anderen vinden. Vinden ze je geweldig dan is dat natuurlijk heel leuk, vinden ze je drie keer niks dan hebben ze simpelweg geen smaak. Dat is verder jouw probleem niet.

4. Stel niet alles uit tot later

Je leeft maar één keer. Geniet er nu van want je weet niet wat de toekomst zal gaan brengen.

5. Vertrouw op jezelf en laat anderen je niet tot stommiteiten verleiden

Voelt het niet goed, stop dan, ook al zouden anderen dit raar kunnen vinden, want zie punt 3. Verzet je tegen groepsdruk en volg niet “omdat het hoort” maar alleen wanneer je er zelf achter kunt staan.

6. Zorg goed voor jezelf

Je bent het waard en niemand heeft wat aan je als je vergeet goed voor jezelf zorgen.

7. Waardeer het kleine

Beleef meer geluk door het te vinden in kleine dingen. Al zijn het maar de vogeltjes die fluiten of een lekkere reep chocola. Als je alleen openstaat voor groot geluk mis je zoveel van het leven.

8. Stoot je niet twee keer aan dezelfde steen

Sommige mensen kun je beter kwijt dan rijk zijn. Soms is het tijd om ze los te laten, ook al ben je bang om alleen achter te blijven. Beter alleen dan vrienden die je keer op keer laten vallen of je een spreekwoordelijk mes in de rug steken.

9. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het gras kan bij de buren groener lijken maar misschien is het wel nep! Je weet nooit wat er bij een ander allemaal speelt. Bovendien hebben we allemaal onze eigen talenten en kunnen we niet overal in uitblinken. Wees niet jaloers want jaloezie heeft geen nut en het kost alleen een hoop energie.

10. Je kunt me alles vertellen en ik zal altijd proberen je te helpen

Oke ik geef het toe, misschien lach ik je eerst even uit, maar inmiddels ben je dat vast al van me gewend. Van de meeste dingen zal ik niet opkijken en anders zal ik proberen te doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Misschien heb ik geen kant en klare oplossing (waarschijnlijk wel want ik ben natuurlijk wel jullie bijna alwetende moeder) maar ik kan in ieder geval meedenken en luisteren.

Wat is voor jou heel belangrijk om aan je kinderen mee te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *