Zelf papier maken

Zelf papier maken

Als kind heb ik weleens ergens in een museum een demonstratie gezien van papier maken. Omdat ik het zelf nooit mocht en kon doen werd het iets wat ik als volwassene nog steeds eens graag wilde uitproberen. Toen ik ooit op het internet een leuk pakket tegen kwam met een schepraam kon ik het niet laten het te bestellen. Maar dat is inmiddels al weer heel wat jaartjes geleden en er was een dikke laag stof op mijn schepraam komen te liggen totdat we het deze week weer eens uit de knutselkast trokken.

Zelf papier maken

Veel heb je niet nodig om zelf papier te maken. Een schepraam is niet eens echt nodig, maar wel handig. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van oude kranten, een staafmixer, een grote kunststof bak en ik gebruikte oude hydrofiele doeken (de hydrofiele luierdoeken van Calista dus) Oja en natuurlijk water! Daarnaast hebben we nog wat dingen gebruikt die niet nodig waren maar waardoor ons papier wel extra mooi is geworden. Namelijk kleurstof (ik gebruikte voedingskleurstof want dat had ik nog staan) geurstof en glitters.

Zelf papier maken

Zelf papier maken

Allereerst maakten we de kranten nat zodat ze makkelijker in stukjes te scheuren waren. De stukjes krant deden we in een ruime bak met water, één die groot genoeg was voor het schepraam. Ik wist de verhouding papierpulp/water niet maar heb wat gegokt. Er moet in ieder geval flink wat water bij.

Zelf papier maken

Nadat de kranten in kleine stukjes waren gescheurd maakte ik er met de staafmixer een vloeibare pap van. Hierna liet ik de kinderen kiezen uit de geurtjes die we erbij konden doen. Het is uiteindelijk “frisse katoen” geworden! Hier deed ik flink wat druppeltjes van in de bak. Ook deed ik wat kleurstof in de bak maar dit is niet te zien op het eindresultaat en ik raad dit dus af.

Zelf papier maken

Vervolgens zijn we naar buiten verhuisd. Dit leek me een stuk praktischer want de zon scheen natuurlijk flink en daardoor zou het veel efficiënter zijn om de vellen papier buiten in de zon te laten drogen. Ook scheelde het een berg geklieder en nattigheid in huis.

Ik vroeg nog aan Casper of hij het misschien wilde proberen maar hij zag het niet zitten om zelf papier te scheppen. Het goedje zag er ook niet heel fris uit moet ik toegeven en ik kreeg flink zwarte handen van de kranteninkt. Ik liet het raam schuin erin zakken en haalde het recht weer omhoog. Dan een beetje schudden zodat het meeste water er uit zeeft. Daarna stortte ik de velletjes op de doeken en konden Casper en Calista ze versieren met heeeel veel glitter en druppels kleurstof.

Zelf papier maken

Zelf papier maken

En toen begon het wachtten. Want zon of niet, er gaat wel een nachtje overheen voordat zo’n velletje droog is. Ondanks dat we onze papierfabriek naar buiten hadden verplaatst rook alles naar “frisse katoen” wat een geluk nog dat we het allemaal een lekkere geur vonden.

Zelf papier maken

Zelf papier maken

Perfect zijn de velletjes niet geworden, maar wel erg mooi! En ze ruiken heerlijk! Ik ga er sowieso wat van gebruiken in mijn bullet journal maar ik heb ook nog een andere toepassing er voor in gedachte waar ik misschien een andere keer wel meer over zal vertellen.

Heb jij weleens zelf papier gemaakt?

3 thoughts on “Zelf papier maken

  1. Pingback: Weekoverzicht 16-7 t/m 22-7 2018 - ikblogookmaarwat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *