De (en vooral mijn) geschiedenis van het bloggen

geschiedenis van het bloggen

Toen ik 16 was kreeg ik voor het eerst een pc met een internetverbinding. Het was een magische tijd, heet was namelijk de eerste pc bij ons in huis. Mijn vader moest in die tijd niets van die technologie weten. En mijn moeder vond het allemaal maar eng. Niet op een “het internet is gevaarlijk en vol met vieze mannen” manier maar meer dat ze bang was op de verkeerde knoppen te drukken en het hele universum op die manier te ontregelen.

Voordat ik mijn pc kreeg had ik al lijstjes gemaakt van websites die ik wilde bezoeken. Deze stonden namelijk vermeld in mijn favoriete tijdschrift, Fancy. Op deze manier kwam ik waarschijnlijk op en dag op GeoCities terecht. Hier kon je gratis een eigen website aanmaken. En als ik er zo over schrijf dan besef ik hoeveel de wereld de afgelopen jaren is veranderd. Want nu zijn we niets anders gewend maar toen was het niets minder dan een wereldwonder dat ik vanuit ons huisje in Schiedam iets kon publiceren wat de rest van de wereld zomaar kon zien.

Mijn eerste blog

Al snel ontdekte ik verschillende soorten groepen op internet, ook met persoonlijke websites. En op een dag in juni 2000 las ik op zo’n website over Pitas.com En niet veel later begon daar mijn eerste blogavontuur. Een pita was in mijn optiek vooral een platform waar je leuke of interessante links op kon delen en af en toe wat hersenspinsels kwijt kon. Iets wat in het begin vooral naast de persoonlijke website bestond en iets wat vaker en makkelijker geüpdatet werd. Het was ook echt een internationale community en ik heb er ook meiden leren kennen die ik nu nog steeds volg. Het was een leuke en leerzame tijd waarin we veel leerden over html, css en php en uren met Paint Shop Pro en Photoshop in de weer waren.

Uiteindelijk deden we dingen waarvan we niet hadden verwacht dat we ze ooit zouden doen.. zoals betalen voor webhosting bijvoorbeeld. En onze codeer kennis vergeten omdat WordPress alles zo simpel maakte en we er dus niet meer mee hoefden te worstelen.

Nu las ik laatst dat er begin 1999 maar 23 echte blogs online waren, inmiddels zijn dat er honderd miljoenen. Al vraag ik me af wat “echte” blogs zijn. Gaat het om het linken naar anderen, een soort logboek, zoals ik hierboven Pitas heb beschreven of zijn echte blogs gewoon geschreven stukjes over allerlei zaken. In dat geval tellen online dagboeken ook mee en ik vermoed dat er daar al veel meer van waren. Of is een echt blog iets dat het niet iedere keer manueel geüpload hoeft te worden. In ieder geval ging het snel vanaf 1999 en dat kwam mede door de start van verschillende blogplatforms zoals respectievelijk Pitas, LiveJournal en Blogger.

Een ander dingen dat we nooit hadden verwacht het ooit te doen is ons blog bekend maken in onze offline levens. Onze blogs waren een soort dagboeken en daarvan wil je ook niet dat je bekenden ze lezen. Het was nog lang niet zo makkelijk om mensen op te zoeken online als dat dat nu is en bovendien werd het internet vaak gezien als iets voor nerds en mensen zonder sociaal leven dus nog lang niet iedereen maakte er gebruik van. De kans dat we online gevonden werden was dan ook niet heel erg groot.

Social media

Dit begon – in mijn optiek – te veranderen na de opkomst van social media. Ineens was het internet niet meer alleen voor nerds, maar werd het juist cool om veel online vrienden te hebben, op Hyves en cu2 bijvoorbeeld. Facebook en Youtube en natuurlijk Google hebben er voor gezorgd dat er bijna niemand is die nog zonder het internet kan en vrijwel iedereen is na verloop van tijd ook bekend geraakt met blogs en bloggen.

Best raar hoe de wereld sinds de eeuwwisseling veranderd is. Mijn kinderen kunnen zich niet indenken hoe het leven is zonder wifi. Ik weet het zelf ook bijna niet meer en zou niet meer zonder kunnen. Mijn smartphone en ik zijn zo ongeveer met elkaar vergroeid. Maar het blijft mij persoonlijk nog altijd verwonderen dat ik met één druk op de knop nog steeds dingen online kan zetten die de hele wereld kan lezen.

Wat is jouw eerste blog herinnering?

One thought on “De (en vooral mijn) geschiedenis van het bloggen

  1. Jenn says:

    Leuk om te lezen! Ik ben ooit begonnen met bloggen toen ik erover las in een tijdschrift. Ik dacht meteen, dat wil ik ook! En zo ben ik begonnen op web-log.nl. Mijn eerste blog heb ik helemaal verwijderd toen ik met mijn nieuwe blog begon, maar mijn huidige blog bestaat eind dit jaar al weer tien jaar. Als je mijn oude blog meetelt dan blog ik denk ik al zo’n 13/14 jaar :O

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *